Redan 400 f. Kr. myntade Hippokrates uttrycket “All sjukdom börjar i magen”. Vi kan med dagens forskning inte annat än hålla med om att magen och vår tarmhälsa är en viktig pusselbit för välmående och hälsa. Ett problem som drabbar många i dagens samhälle är ökad intestinal hyperpermeabilitet, även kallat läckande tarm.

En läckande tarm innebär en ökad nivå av gifter i kroppen vilket driver inflammation och bidrar till kroniska sjukdomar och viktproblem. Det är många som inte ens vet om att de har en läckande tarm och hur detta kan komma att påverka dem senare i livet.

Vid läckande tarm har helt enkelt tarmbarriären slutat fungera som den ska och släpper igenom proteiner, bakterier och gifter i blodet vilket aktiverar immunförsvaret. Problemet är dock att immunförsvaret börjar attackera olika vävnader i kroppen. Denna aktivering av immunförsvaret skapar stora skador och inflammationer.

Forskning visar idag att läckande tarm är en förutsättning för att få en autoimmun sjukdom (där kroppen attackerar sina egna vävnader). Sedan beror det på var attackerna sker i din kropp vad den autoimmuna sjukdomen heter. Attackerar den lederna så heter det reumatism, i tarmen Ulcerös Kolit eller Chrons, i bukspottskörteln Diabetes typ-1, i sköldkörteln är hypotyreos vanligast. Det finns ca 100 autoimmuna sjukdomar idag men det växer hela tiden.

Om du vill veta mer om läckande tarm så är du varmt välkommen till min digitala föreläsning onsdagen 7 oktober kl. 18.30. Vi går igenom vad läckande tarm egentligen är, vilka som är de bakomliggande orsakerna samt vilka faktorer som är viktiga för att kunna läka tarmen. Under kvällen får du konkreta tips på hur du själv kan stötta upp din tarmhälsa och få ett ökat välmående och bättre hälsa på köpet.

Kursledaren Maria Ekroth har en helhetssyn på hälsa och möter sina klienter ur ett funktionsmedicinskt perspektiv för att kunna stötta och optimera till en hållbar och läkande livsstil.


Föreläsningen sker i samarbete med Hälsofrämjandet. Om du är medlem i Hälsofrämjandet så är kostnaden: 150 kr, övriga 250 kr.

OBS! Föredraget kommer att ske digitalt. Länk mailas separat efter anmälan. Anmälan till: Hälsofrämjandet carina@lotus-htsh.se alt 073-980 79 33. Anmälningsavgift: betalas till Hälsofrämjandets BG 250-3779. Ange namn, mobil/mail samt kursnamn (Lär dig mer om läckande tarm) vid betalning. Du måste anmäla dig först, inte bara betala in avgiften!

Varmt välkommen!

/Maria


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *