I dagens samhälle har vi så många krav och måsten vilket gör att stressnivån för många hålls alldeles för högt, alldeles för länge, utan återhämtning. Vanligast är det att uppleva fysisk eller emotionell stress. Vad menas då med detta?

Fysisk stress är när yttre faktorer bidrar till stressnivån i kroppen, exempelvis blodsockersvängningar, näringsbrister, för mycket träning, kroniska inflammationer, alkohol och beroende eller dålig sömn.

Emotionell stress är när inre faktorer bidrar till den höga stressnivån såsom höga prestaionskrav, för många måsten, livskriser, rädslor eller låg självkänsla.

Nyckeln är att hitta vilken typ av återhämtning som passar just dig att göra dagligen för att balansera upp energinivåerna igen. Kanske behöver du se över dina sömnrutiner, vara mer i naturen eller börja med andningsövningar?

Då Världshälsoorganisationen kallar stress för 2000-talets hälsoepidemi så borde vi alla sätta oss ner och fundera på hur vår vardag ser ut? Vad trivs du med? Vad trivs du inte med? Finns det något som du kan förändra för att få in mer återhämtning och glädje i ditt liv?

Det är inte stressen i sig som är farlig utan det är när vi inte ger kroppen chans till återhämtning som det sliter på vårt välmående. Om du behöver mer kunskap om stress och återhämtning kan du klicka här för mer information eller höra av dig direkt till mig så kan vi diskutera vad du behöver för att bli en bättre version av dig själv.

Maria Ekroth är utbildad funktionsmedicinsk terapeut och drivs av att hjälpa andra människor till ett bättre välmående.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *